El viatge dels números

Aquest recurs forma part del material que la Lara Giménez d'aprenent amb les mans ens va mostrar en el seu taller de matemàtiques manipulatives.
El conte sensorial ens permet jugar amb la noció de quantitat, i sentir al propi cos el què cada número representa...
Ens encanta i hem fet la nostra versió, seguint l'argument de la Lara.  http://materialsdematematiques.blogspot.com.es/2012_01_01_archive.html
 




Les caixes de fruita

L´última incorporació de materials pel pati, han estat una pila de caixes de fruita de plàtic.
És fantàstic veure la varietat de situacions que han sorgit des de que els infants juguen amb elles.

Construccions, que animen el pensament lògic, van deixant pas al joc simbòlic... cases, avions, trens, cotxes, camins, taulells de botiga...tot plegat en un assaig de les relacions socials. 

O els més petits simplement endinsats en un joc heurístic que els fa adonar-se que passa quan posen sorra entre els forats de les caixes, a on va a parar? quanta hi cap?
Capficar-se i experimentar les maneres possibles de transportar-la, del sorral a les caixes; sols, en parelles, en grup... 
I tots en un continu descobriment de les possibilitats del seu cos.



                                L'horari del taller és de 10 a 13h

Transplantant les flors

Des de principi de curs tenim una caixa de plantetes per col.locar per la casa.
Aquesta setmana ens hem adonat que algunes d'elles començaven a pansir-se i hem fet una proposta urgent de "replantació".
Amb unes llaunes grans reciclades de la salsa de tomàquet els infants han dissenyat uns bonics testos i han trasplantat les plantes.
Primer els adults hem pintat amb esprai les llaunes per a que puguin estar a l'exterior. Desprès els infants han fet dibuixos amb retoladors permanents.
Per a què l'aigua surti quan les reguem, ha calgut fer uns forats al fons de les llaunes. Una pedra i un cargol ben gran han estat una bona eina.
Per últim els infant han triat una planta i l'han trasplantat als testos.






Illes a la taula d'experimentació
Dins del material Montessori destinat a la geografia, hi han unes targetes d'accidents geogràfics
En algunes converses dels infants, mentre juguen haviem sentit les paraules illes, pantà, llac, mar, oceà... Tot i que les targetes tenen com a objectiu el coneixement dels diferents accidents (arxipèlag, golf, península....) A nosaltres ens agradava la idea de transformar algunes de les targetes en quelcom més experimental i lúdic, així que aquesta setmana els hi hem presentat la taula d'experimentació d'aquesta manera:




Ha sigut un recurs molt senzill (sorra i aigua tenyida amb tempera blava) i que ha tingut molt d'èxit. Es pot fer en palanganes o safates grans si no es té taula. Nosaltres hem presentat una safata només amb aigua, una amb una illa, i l'altre amb  un munt de terra enganxada als costats i aigua al mig. Per convidar al joc, animals terrestres i marins.
Confeccionar els elements del joc 
Proposta d'activitat a la rotllana: construir banderes. 
Material que els infants demanen: tela, pintures, pals. I cel.lo....!!
Passos que pots seguir si vols fer-te una bandera:
Cadascú decora la seva roba amb el material plàstic que vol, utilitzant diferents tènciques: pintura, dibuix, collage...
Es marca amb un rotulador la fusta segons la mida que es vol tenir de màstil.
Es talla la fusta per la marca  amb un xerrac.
Es decora el màstil de la bandera.
Amb el cel.lo o amb la grapadora i l'ajuda d'un adult, s'uneix la roba al màstil. Les banderes estan llestes per acompanyar el joc...