Transplantant les flors

Des de principi de curs tenim una caixa de plantetes per col.locar per la casa.
Aquesta setmana ens hem adonat que algunes d'elles començaven a pansir-se i hem fet una proposta urgent de "replantació".
Amb unes llaunes grans reciclades de la salsa de tomàquet els infants han dissenyat uns bonics testos i han trasplantat les plantes.
Primer els adults hem pintat amb esprai les llaunes per a que puguin estar a l'exterior. Desprès els infants han fet dibuixos amb retoladors permanents.
Per a què l'aigua surti quan les reguem, ha calgut fer uns forats al fons de les llaunes. Una pedra i un cargol ben gran han estat una bona eina.
Per últim els infant han triat una planta i l'han trasplantat als testos.






Illes a la taula d'experimentació
Dins del material Montessori destinat a la geografia, hi han unes targetes d'accidents geogràfics
En algunes converses dels infants, mentre juguen haviem sentit les paraules illes, pantà, llac, mar, oceà... Tot i que les targetes tenen com a objectiu el coneixement dels diferents accidents (arxipèlag, golf, península....) A nosaltres ens agradava la idea de transformar algunes de les targetes en quelcom més experimental i lúdic, així que aquesta setmana els hi hem presentat la taula d'experimentació d'aquesta manera:




Ha sigut un recurs molt senzill (sorra i aigua tenyida amb tempera blava) i que ha tingut molt d'èxit. Es pot fer en palanganes o safates grans si no es té taula. Nosaltres hem presentat una safata només amb aigua, una amb una illa, i l'altre amb  un munt de terra enganxada als costats i aigua al mig. Per convidar al joc, animals terrestres i marins.
Confeccionar els elements del joc 
Proposta d'activitat a la rotllana: construir banderes. 
Material que els infants demanen: tela, pintures, pals. I cel.lo....!!
Passos que pots seguir si vols fer-te una bandera:
Cadascú decora la seva roba amb el material plàstic que vol, utilitzant diferents tènciques: pintura, dibuix, collage...
Es marca amb un rotulador la fusta segons la mida que es vol tenir de màstil.
Es talla la fusta per la marca  amb un xerrac.
Es decora el màstil de la bandera.
Amb el cel.lo o amb la grapadora i l'ajuda d'un adult, s'uneix la roba al màstil. Les banderes estan llestes per acompanyar el joc...


Quan els infants diuen el que senten...

Final del dia, l'hora del conte: Avui un petit conte explicat amb el nostre Kamishibai: !BUH, BUH!: És la història d'un grup d'animals del bosc que no poden dormir a les nits perquè tenen por. Uns a la foscor, altres als monstres, i altres als sorolls de la nit...
Tot cercant solucions pel seu problema un petit mussol s'ofereix a vetllar el seu son i a espantar a qui vulgui espantar-los...


En acabar el conte, espontània i màgicament els infants han començat a compartir entre ells les seves pors, a explicar-se que senten a la nit quan els seus monstres apareixen al llit, i com han trobat, també ells, solucions per fer-los fora... En el transcurs de la conversa els més grans han donat consells i idees als petits per a passar els moments més difícils:          
- t'amagues sota la manta i quan surts ja no hi són
- et tapes les orelles així ben fort i ja no ho sents
- encens el llum i ja està... A més, saps? Els monstres i els fantasmes no existeixen...

Una vegada més les paraules dels contes donen la paraula als infants, i ells sols, com si omplissin de llum la foscor, aprenen a compartir el que senten.